EL RETRATISTA

Tres espais: Bañuelos de Bureba, un poblet de Burgos, Mont-roig del Camp i Mèxic. Tres temps: passat, present i futur. Dos lligams: la memòria històrica i l'educació. Un personatge: Antoni Benaiges, mestre republicà afusellat i soterrat a una fossa comuna.

Els espectadors que s'asseuen a la butaca segueixen el fil d'una història saltejada: arrenca en el passat, en la il·lusió, una vida d'un mestre dedicada a l'ensenyament amb llibertat per poder crear ciutadans lliures, en el mig del no-res, a Bañuelos de Bureba; continua en el present, en quatre flancs com són la família del mestre afusellat, el poble de Bañuelos actual, els antics alumnes ja molt majors que recorden el mestre de manera emotiva i una escola de Mèxic; i el futur, que parteix sobretot d'una fotografia d'un grup d'alumnes mexicans, aquesta flueix en la retina del públic.


Alberto Bougleux i Sergi Bernal han aconseguit a través del Verkami portar endavant un documental que realment lliga la història recent espanyola, amb la pràctica educativa i el pas del temps. La narració trenada amb els salts temporals ens porta a qüestionar-nos l'evolució dels mètodes educatius i a reflexionar sobre l'intent frustrat de les dictadures d'acabar amb els ideals. Després de veure la projecció, ofereixen l'oportunitat de realitzar un col·loqui, on vam poder saber que molts mitjans de comunicació han tancat la porta al projecte, on també van manifestar que algunes persones no han volgut parlar per por en el documental i amb la intervenció dels i de les assistents vam poder concloure que l'escola republicana perseguia formar ciutadans amb unes tècniques on es potenciava la participació, motivació i llibertat dels xiquets i xiquetes, molt més que l'escola actual.

Aquesta història ha eixit a la llum l'any 2013. Moltes històries com aquesta continuen soterrades. Només cal estar en el lloc adequat i en el moment adequat, voler seguir el fil i creure en el projecte. Per això és molt important que aquestes iniciatives, de les quals no es faran càrrec els governs, es done suport per part de la societat civil. Encara teniu l'oportunitat d'anar a veure "El retratista" DIMECRES 12 DE FEBRER A LES 20H ALS CINEMES GIRONA DE BARCELONA, sales que han fet possible que durant 9 setmanes puguem gaudir-ne.

Antoni Benaiges desitjà portar la vintena d'alumnes que tenia a classe a veure el mar. No ho va aconseguir. Ara bé, els quaderns que van imprimir aquests estudiants amb aquest somni segueixen guardats en un lloc segur per aquests homes i dones, amb el record d'aquell mestre. El somni continua a Mèxic...


Comentaris

  1. Susanna, una delícia llegir-te......mil mercès per aquesta crònica.....el futur també serà una escola ara abandonada que esdevindrà Centre d'interpretació de la tècnica Freinet i del mestre Antoni.

    S

    ResponElimina
  2. I també totes les projeccions futures a instituts i a associacions... On possiblement floriran moltes històries més!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Només una vegada

A tots els que heu vingut