RAPHAËLLE
Què significa ser home? I ser dona? Aquesta és la pregunta que es fa la companyia "La conquesta del Pol Sud" per engegar el projecte. A partir d'ací, veueu que les respostes estan plenes de tòpics. És llavors quan decideixen posar-se en contacte amb associacions i especialistes en temes de gènere. En aquest procés, troben Raphaëlle.
Raphaëlle és transexual i es converteix en la protagonista de l'obra, és a dir, no hi ha actors ni actrius. És la protagonista en primera persona qui ens conta allò viscut. Sense "intermediaris". Per això ho plantegen com a "teatre documental". Les vivències de Raphaëlle posen sobre la taula frustracions, dubtes, decisions, reptes i un gran número d'interrogants que s'hauran d'afrontar en els propers anys pel que fa a la diversitat sexual tant en una dimensió individual com col·lectiva.
Cal agrair a la companyia i a la protagonista la generositat per portar endavant el projecte i per despullar-se davant del públic. A la nostra societat fan falta propostes d'aquest tipus, agosarades per afrontar un tema sobre el qual encara planegen molts tabús i, al mateix temps, amb molts matisos pel que fa a la intervenció directa de la persona que ha patit la situació. Per això, l'obra no només posa en dubte els rols associats al sexe i al gènere en la nostra societat, sinó que centra el focus d'atenció en les persones marginades, els individus que no són acceptats pel col·lectiu per ser diferents.
Després de l'obra va haver un diàleg entre el públic i els artistes, on es va parlar del procés de creació, l'experiència escènica... Quan vam abandonar la sala, els assistents ens vam emportar un bon grapat de preguntes que havien surat entre davant i darrere de l'audiovisual que havia resseguit la vida de la protagonista, al voltant dels giravolts que Raphaëlle recorria en escena i de la rigidesa dels maniquís que presidien l'escenari.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada